Kad, na koji način i kome prijaviti

Kad?

Kad vas ili članove vaše obitelji netko od članova obitelji ugrožava ili povrjeđuje vaša pravo na slobodan i siguran život na bilo koji način opisan u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji.
Ne želite li prijaviti nasilje ili niste sigurni radi li se u vašemu slučaju o nasilju ili samo želite pomoći članu vaše obitelji da sagleda i riješi problem koji dovodi do nasilnih postupaka, postoje načini rješavanja sukoba mirnim putem. Možete se obratiti Savjetovalištu naše udruge, Obiteljskom centru ili vašemu liječniku obiteljske medicine.

Kad se nasilje događa prema nekome od članova obitelji u prisustvu djece, ili je počinjeno prema djeci do navršene 18. godine života, vaša je dužnost , a time i odgovornost prijaviti nasilje.

Na koji način?

U slučaju nasilja koje se događa trenutno, radi zaustavljanja nasilja trebate:
NAZVATI 192 – operativno dežurstvo Policijske uprave
koje je dužno poziv za intervenciju o d m a h proslijediti nadležnoj policijskoj postaji. Policijski službenici nadležne policijske postaje d u ž n i su u najkraćem mogućem roku doći na intervenciju.

Ako ste žrtva trajnijeg nasilja, a moguće je da ćete biti spriječeni od strane nasilnika pozvati policiju, na svom mobilnom uređaju na brzo biranje postavite broj policije ili sa rodbinom, prijateljima ili susjedima prethodno dogovorite način na koji će oni biti obaviješteni da vam je potrebna njihova pomoć.

Ako znate da bi vam moglo biti ugroženo zdravlje ili život ili prepoznajete signale koji upućuju na to da će nasilje biti ponovno počinjeno, prethodno napravite sigurnosni plan koji će vam pomoći da sigurno napustite stan/kuću (napustite prostor ako je to moguće ili uzmite mobitel i zaključajte se u sigurnu prostoriju do dolaska policije, vičite da vas čuju susjedi). Ukoliko se odlučite za bijeg, isplanirajte ga, prethodno pripremite nužne stvari potrebne vama i djeci, te bez prethodne najave nasilniku napustite stan/kuću u vrijeme kada se ovaj nalazi izvan stana.

Također to možete učiniti usmeno odlaskom na policiju, telefonom, pismeno, telefaxom ili putem e-maila.

Prijava aktualnog nasilja telefonom

Policijskom službeniku je potrebno reći što više podataka:
  • ime i prezime
  • adresu, broj stana
  • tko je nasilnik (ime i prezime, srodstvo)
  • koja vrsta nasilja (udara, viče, vrijeđa, prijeti, lomi stvari, zaključavanje u stanu)
  • ako ste ozlijeđeni vrsta ozljede, na koji način i čime je nanesena
  • je li pod utjecajem alkohola ili droge, psihička bolest
  • kakvim oružjem prijeti, ima li vatreno oružje u stanu ili negdje drugdje
  • prisustvo djece, njihova imena i dob
  • broj telefona ili mobitela
Ako ne možete slobodno govoriti, recite samo osnovne podatke koji su potrebni policiji radi dolaska na intervenciju.
Feniks, udruga za zaštitu djece, mladih i obitelji; Bunićeva poljana 5/II, Dubrovnik